Šiandien: 2024-03-28 18:05:55
 
 
   

Įspūdžiai iš kelionės po Latviją

2018-09-24

2018 m. rugsėjo 22 d. Asociacija "Šiaulių rajono vietos veiklos grupė" suorganizavo VVG narių ir rajono kaimo bendruomenių atstovų kelionę į Latvijos Vidžemę: uolos, olos, požeminiai ežerai ir pilys. Kelionėje dalyvavo 45 asmenys iš Dirvonėnų, Pakapės, Bubių, Gegužių, Ginkūnų, Šakynos, Gilaičių, Žadžiūnų, Meškuičių, Kužių, Raudėnų, Šiupylių, Gruzdžių, Bazilionų, Bridų, Voveriškių, Kurtuvėnų, Aukštelkės bendruomenių ir kitų rajono organizacijų.

Po ilgos kelionės pirmyn, pasiekėme pirmąjį savo išvykos tikslą - Ligatnę. Ligatnė priklauso prie gražiausių Latvijos gamtos kampelių Gaujos nacionaliniame parke. Apsilankius Ligatnėje pirmiausia pamatėme Lustūžį. Jis yra dešiniajame Ligatnės upės krante ir tęsiasi 250 m. pasroviui, 50 m. palei miško pakraštį. Tai vertingiausias geologinis, geomorfologinis paminklas - smiltainio uola, kuri dominuoja Ligatnės centro panoramoje. Ant jos lengva užlipti laiptais, o nuo jos viršaus matyti visas Ligatnės centras. Aplankėme uoloje esančias olas ir vyno rūsius.

Apžiūrėję ir susipažinę su Gaujos nacionaliniu parku, vėliau patraukėme link Straupės, kur aplankėme unikalius Vėjinių urvus. Pirmasis Ezerala urvas, o kitas - Upes urvas. Abu atrasti 1986 m. Tuo metu tai buvo tikra sensacija. Vėjinių urvas yra pačioje Brasloje ir potvynių metu vis būna užtvindytas. Šio urvo gale yra įgriuva, kuri trukdo požeminei upei pratekėti, kuri aukščiau formuoja antrąjį urvą - Ezaralą. Tai unikali urvų sistema su požemine upe ir dviem ežerais. Virš didelių požeminių ertmių yra nepatvarus smiltainio sluoksnis ir kvarteto nuosėdos, kurių storis tik 6 m., todėl apžiūrėti požemius ežerus galima tik lydint gidui. Po ekskursijos po požeminius vandens telkinius valgėme pietus gamtoje - ant laužo virtos sočios šiupinienės.

Tada pasukome į patį latviškiausią Latvijos miestą Cesį. Lydimi vietinės gidės aplankėme Cesio pilį. Apie 1214 metais kalavijuočių ordino pastatyta akmeninė tvirtovė tapo svarbiu kariniu - strateginiu to meto objektu. Tai lėmė patogi geografinė padėtis siekiant užkariauti dabartinės Latvijos šiaurines žemes bei Estiją. Pilies kieme yra prižiūrimas sodas, kuriame laukė sodininkas, kuris papasakojo apie tai, kas ir kodėl buvo auginama to meto žmonių. Vėliau bendruomenių nariai turėjo laisvo laiko, kurio metu galėjo savarankiškai susipažinti su miesto centru, latviška architektūra. Po to pajudėjome namų link. Grįžtant kelionės dalyviai dalinosi įspūdžiais, taip pat savo patirtimi įgyvendinant projektus.

 

 

 

Atgal į naujienas
 
Svetainę finansuoja