Šiandien: 2024-04-19 06:42:19
 
 
   

Pirmoji tarptautinė vietos bendruomenių mugė

2016-09-05

2016 m. rugsėjo 3 d. Vilniuje, LITEXPO parodų ir kongresų centre, įvyko pirmoji tarptautinė vietos bendruomenių šventė - mugė, skirta Vietos bendruomenių metams paminėti. Renginio tikslas - pristatyti vietos bendruomeninių organizacijų ir vietos veiklos grupių veiklą, regionų vietos produktus, verslus, turistinius maršrutus, edukacines programas Lietuvoje bei užsienio valstybėse. Pirmąją tarptautinę vietos bendruomenių šventę - mugę atidarė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurią kartu organizavo Ūkio ministerija ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga. Šventę globojęs Premjeras Algirdas Butkevičius linkėjo bendruomenėms būti ramybės drumstėjomis savo savivaldybėse, taip pat, kad mūsų valdžios atstovai taptų aktyvesni. Renginyje dalyvavo vietos bendruomeninių oranizacijų ir vietos veiklos grupių atstovai iš visos Lietuvos, taip pat bendruomenių atstovai iš Švedijos, Lenkijos bei Estijos. Renginio metu visų rajonų bei didžiųjų miestų vietos bendruomenių nariai pristatė savo organizacijų veiklą, kuriamą produkciją, turistinius maršrutus, kvietė į edukacinius renginius skirtus mažiems ir dideliems ( žvakių liejimas, pynimas, verbų rišimas, klumpių drožimas, veltinių gamyba, juostų rišimas, karpiniai ir lino raižiniai, vikingų kaimas). Tarptautinės vietos bendruomenių mugės metu vyko konferencijos, kuriose mokslo, bendruomenių ir valstybės institucijų atstovai diskutavo apie bendruomenės, miesto ir kaimo integracinių ryšių stiprinimą, dalinosi Lietuvos ir užsienio šalių pilietinės visuomenės ugdymo patirtimi pasitelkiant bendruomenines organizacijas; buvo galima pamatyti karinės technikos parodą - demonstravimą. Daug dėmesio buvo skirta socialinio verslo plėtros galimybėms vietos bendruomenėse. 

Šiaulių apskritį atstovavo Akmenės, Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Šiaulių rajonų kaimo bendruomenių ir vietos veiklos grupių atstovai. Šiaulių rajono stende svečius pasitiko Šiaulių rajono vietos veiklos grupės darbuotojai: pirmininkas Povilas Zaveckas, finansininkė Kristina Burke - Žilinskienė, projekto administratorė - viešųjų ryšių specialistė Akvilė Petrulaitytė ir projekto administratorė Laima Pušinskienė. Jie visus susidomėjusius supažindino su VVG veikla, pristatė teritorinio bendradarbiavimo projektą, kuris suteikia galimybę plaukti baidarėmis Ventos upe. Stende buvo galima išvysti kuršėniškio keramiko Vismanto Anglickio gaminių ir dirbinių kūrybos procesą, įsigyti Naisių kūrybos studijos "Ieva" rankdarbių, pavartyti Šiaulių rajono vietos plėtros strategijos metu išleistas knygas, paragauti ir įsigyti Bridų kaimo gyventojos Gitanos Mikalauskienės gamintų ožkų pieno sūrių. Taip pat buvo galima paskanauti ir nusipirkti tradicinių karvės pieno sūrių su džiovintomis spanguolėmis, kmynais, česnakais ir svogūnais, kuriuos gamina Bridų kaimo bendruomenės pirmininkė Rasa Šiškuvienė. Stende Minaičių gyventoja Rūta Petkauskienė pristatė ir pardavinėjo šįmetinį žolelių derlių - buvo galima įsigyti įvairių sirupų, distiliuotų žolių vandenų, arbatų ir prieskonių. Šiaulių rajono stendas susilaukė didelio susidomėjimo - mus aplankė jos ekselencija Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuriai VVG pirmininkas P. Zaveckas įteikė Šiaulių rajono ir Kryžių kalno išleistas knygas. Rajono dirbiniais ir gaminiais susidomėjo buvęs Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, seimo narė Rima Baškienė, etnomuzikologė, televizijos, radijo laidų ir renginių vedėja Zita Kelmickaitė ir kiti mugės dalyviai. Per pirmąją tarptautinę Vietos bendruomenių mugę buvo išrinktos ir apdovanotos kūrybiškiausios, iniciatyviausios, patriotiškiausios ir labiausiai lyderiaujančios vietos bendruomenės bei vietos veiklos grupės iš visų Lietuvos apskričių.

Šiaulių rajono vietos veiklos grupė dalyvaudama šioje parodoje pristatė ne tik savo dirbinius, gaminius, turistinius maršrutus bei kitą veiklą, bet ir įgijo daug naujos patirties socialinio verslo plėtojimo srityje, užmezgė ryšius ir pasidalino patirtimi su ES šalių institucijomis. Taip pat Šiaulių rajono VVG buvo apdovanota premjero A. Butkevičiaus padėka už aktyviausią dalyvavimą pirmojoje tarptautinėje Vietos bendruomenių šventėje - mugėje.

Nuotraukos Zigmo Ripinskio:

        

 

Atgal į naujienas
 
Svetainę finansuoja